Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor ocupaţionale, potrivit căruia contribuţia la un fond de pensii ocupationale poate fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupaţionale, informează NewsIn.
Potrivit proiectului de Lege privind pensiile ocupaţionale, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. De asemenea, schemele de pensii ocupaţionale ar urma să fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect. Totodată, administratorii colectează contribuţii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupaţionale şi plătesc pensii ocupaţionale.
În proiectul de lege se arată şi că pot administra fonduri de pensii ocupaţionale societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private în acest scop, iar societăţile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire şi administrare.
Totodată, capitalul social al administratorului nu poate proveni din împrumuturi sau credite şi nu poate fi grevat de sarcini. Mai mult, capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii ocupationale este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României la data constituirii, al sumei de 1,5 milioane de euro.
În proiectul de lege se arată şi că participantul la un fond de pensii ocupationale este angajatul, funcţionarul public, persoana care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, membrul unei societăţi cooperative potrivit Leg