Hemoragia, pielonefrita şi calculii urinari apar frecvent în absenţa unui tratament corespunzător. Circa 40 la sută din populaţie se îmbolnăveşte frecvent de cistită. Femeile sunt cele mai expuse la infecţii urinare, din cauza structurii anatomice specifice.
Cistita este o boală infecţioasă care se instalează la nivelul vezicii urinare. În general, este mai frecventă la femei, deoarece, spre deosebire de bărbaţi, au uretra mai scurtă.
Aceasta reprezintă canalul prin care urina este eliminată din vezica urinară. Prin urmare, o serie de bacterii (îndeosebi E. coli, care trăieşte în intestin) pot pătrunde cu uşurinţă în această zonă sensibilă.
„În vezica urinară pot ajunge unele bacterii din cauza igienei deficitare, a duşurilor vaginale după contact sexual (jetul de apă împinge bacteriile din uretră în vezica urinară), aportului redus de lichide, anomaliilor căilor urinare şi a constipaţiei. În general, aceste bacterii sunt eliminate în timpul urinării. Însă, dacă vezica nu se goleşte complet, se declanşează infecţia", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Poate da hemoragie
Cistita se manifestă prin nevoia de a urina frecvent, prin durere la nivelul abdomenului inferior şi prin usturime la urinat. Potrivit medicilor, cistitele nu ridică probleme mari de sănătate dacă sunt tratate corect. Netratate însă, predispun la complicaţii. Una dintre complicaţiile cistitei netratate sau tratate superficial este hemoragia sau urinarea cu sânge. Aceasta apare atunci când bacteriile care ajung în uretră stagnează o perioadă foarte lungă.
Implicit, pereţii uretrei devin fragili şi încep să sângereze. Persoanele care ajung în această situaţie ar trebui să solicite urgent ajutorul medicului. În paralel însă, ar trebui evitate alimentele şi băuturile care irită pereţii uretrei. Printre acestea se numără ardeiul iute, piperul, roşiile, citr