Bursa a crescut luni cu 0,71%, după două şedinţe de corecţii, însă majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost limitată la 19,6 milioane lei, sumă din care 67% au reprezentat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP). În precedentele două sesiuni, indicele general al bursei BET-C a scăzut cumulat cu aproape 1,7%.
Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede că majoritatea investitorilor străini sunt în aşteptare întrucât vor să vadă semnale pozitive în ceea ce priveşte situaţia economiei din România înainte de a-şi stabili strategia investiţională.
"La nivel internaţional situaţia din Egipt probabil că are o anumită însemnătate, dar pe BVB nu cred să conteze situaţia tensionată de acolo. Având în vedere că pe bursele externe nu au existat variaţii mari, acest lucru se simte şi pe piaţa de la noi. Sper că odată cu raportările financiare şi cu apropierea adunărilor generale ale acţionarilor să asistăm la o creştere a volumelor. Dacă ne bazăm şi pe istorie, observăm că aproape fără excepţie au fost volume mai mari în lunile din preajma AGA", a declarat Morariu.
El spune că interesul unor investitori va fi mai ridicat pentru tranzacţionare în apropierea adunărilor generale ale acţionarilor anuale la anumite companii, întrucât aceştia vor fi interesaţi în principal de dividendele pe care societăţile ar putea să le distribuie, dar şi pentru a-şi întări controlul la firmele respective.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni analizate de indicele BET au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,49% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare. Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu numai 0,37%.
Acţiunil