Profesor de istorie pensionar, pasionat de artă şi literatură, a pus bazele muzeului din oraşul brăilean Ianca, mergând din casă în casă pentru a aduna exponate.
Pentru profesorul pensionar Ion Bărbuceanu nimic nu este prea mult atunci când vine vorba despre zona în care s-a născut şi trăieşte.
Se simte uneori de-a dreptul frustrat de faptul că o zonă eminamente rurală a dat ţării oameni de cultură şi eroi care ar cădea definitiv în uitare dacă nu ar exista persoane care să readucă în mintea contemporanilor faptele lor din trecut.
A făcut şcoala generală în satul Plopu mergând pe jos, fie vară, fie iarnă, câte doi kilometri pe zi. Liceul l-a absolvit la Ianca. După ce a efectuat stagiul militar în Garnizoana Bucureşti, s-a reîntors pe meleagurile natale şi a intrat profesor suplinitor.
Convins că poate şi trebuie să facă mai mult dar şi mânat de pasiunea sa dintotdeauna, istoria, a absolvit cursurile facultăţii de profil din cadrul Universităţii Bucureşti.
"Fiind cunoscută pasiunea mea pentru istorie în anul 1991, mi s-a permis amenajarea în cadrul şcolii nr 1 din oraş a unui expoziţii permanente cu obiecte culese de pe teritoriul oraşului Ianca şi a zonei învecinate. Acela a fost embrionul actualului Muzeu al oraşului Ianca", ne-a povestit profesorul, care deşi este pensioner, toată ziua, poate fi găsit fie la muzeu, fie cine ştie pe unde, căutând lucruri vechi.
Istoria Aviaţiei în două încăperi
Baza Muzeului o constituie sala în care sunt găzduite obiecte care au aparţinut cadrelor militare care au activat pe Aerodromul Ianca.
"Am primit inclusiv uniformă de general de la fostul comandant al Regimentului, generalul Iosif Rus, fost pilot de MIG 15 în Regimentul 49 vânătoare bombardament. Aveam un costum de suprasarcină complet dotat şi un scaun de reactor Mig 15. Dar cel mai important, am