Foto: Thinkstock Deformarea articulaţiei genunchiului, ce creează posibilitatea acestuia să se îndoaie în spate, este explicată de medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare Medicală Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti.
"În cadrul acestei deformări se produce o extensie excesivă în articulaţia femurotibială. Cunoscută sub numele de «genu recurvatum» sau genunchi în hiperextensie, acest tip de deformare se întâlneşte mai frecvent la femei şi la persoanele cu laxitate ligamentară", spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate. Hiperextensia poate să fie uşoară, moderată sau severă.
Există trei tipuri principale de genu recurvatum:
● Genu recurvatum familial. Se întâlneşte foarte frecvent şi poate fi observat încă de la primii paşi pe care îi face un copil. Genu recurvatum familial este cauzat de hiperlaxitatea articulaţiei şi dispare, în general, la vârsta adultă, fără să se intervină cu vreun tratament anume. În acest sens, sunt indicate câteva exerciţii musculare simple, unul dintre ele şi cel mai eficient fiind mersul în vârfurile picioarelor. Dacă deformaţia persistă şi la vârstă adultă, ea poate fi la originea unei artroze a genunchiului.
● Genu recurvatum congenital. Este întotdeauna asociat unei artrogripoze (luxaţie congenitală a genunchiului prin malformarea complexă a articulaţiei).
● Genu recurvatum dobândit. Este consecinţa unei fracturi a părţii inferioare a femurului sau a părţii superioare a tibiei, consolidată într-o poziţie proastă, sau consecinţa deficitelor musculare, în urma unei paralizii, care permit genunchiului o mobilitate anormală.
Cauze şi tratament
Printre cauzele care duc la genunchi în hiperextensie se numără:
● laxitatea ligamentelor genunchiului, scăderea forţei cvadricepsului, instabilitatea articulaţiei g