Nimic nu mai stă în calea secesiunii Sudanului. Comunitatea internaţională dă undă verde înfiinţării celui de-al 54-lea stat african, Sudanul de Sud. La referendumul de luna trecută, 99% din locuitorii cu drept de vot din sudul Sudanului, cu populaţie majoritar creştină, au votat pentru desprinderea de nordul musulman. Liderul de la Khartoum acceptă sciziunea.
Noul stat african, care va ridica numărul statelor lumii la 193, va fi inaugurat la 9 iulie. Preşedintele sudanez, generalul Ahmad al-Bashir, aflat la putere din 1989, a declarat că va recunoaşte rezultatele votului popular şi că va depune eforturi să menţină relaţii bune cu Sudul. Dar secesiunea nu reprezintă nici pe departe sfârşitul problemelor cu care se va confrunta cel mai tânăr stat de pe continentul african.
Citiţi şi: FOTO Cum se trăieşte în cea mai nouă capitală a lumii
Multe chestiuni, potenţiale surse de conflict între cele două Sudan, au rămas nerezolvate. Spre exemplu, nu a fost finalizată graniţa nord-sud, care delimitează câmpurile petrolifere ale ţării. Al-Bashir, căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război comise în conflictul din Darfur, a avertizat deja că regiunea petrolieră Abyei, aflată la limita dintre cele două regiuni, riscă să devină centrul unui nou conflict.
Speranţă de viaţă scăzută
Ce şanse de supravieţuire are însă Sudanul de Sud, în condiţiile în care în urmă cu şase ani în regiune nu existau niciun fel de instituţii, ci doar structuri tribale? „Războiul continuu a lăsat în urma sa o populaţie obişnuită doar cu violenţa şi anarhia, o populaţie care nu ştie nimic din ceea ce înseamnă democraţia", comentează „Deutsche Welle".
Aproape 90 de procente din populaţia adultă a Sudanului este formată din oameni care nu ştiu să scrie şi să citească. Speranţa de viaţă în această ţară africană, cu o bogăţie natura