Ungaria va modifica legea presei, la cererea europenilor. Un pachet cu viitoare amendamente va fi trimis la Bruxelles. Subiectul a provocat polemici aprinse în ultimele luni, în Uniunea Europeană.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ungaria, care prezidează UE de la 1 ianuarie a apărat mai întâi noua legea a presei, spunând că este comparabilă cu cea din alte state membre. De partea ei, Comisia Europeană a încercat să nu se amestece în această problemă, pe care a îndepărtat-o o vreme.
Sub presiunea Opoziţiei socialiste ungare şi a mai multor state membre ale UE şi când s-a dovedit că această lege este compatibilă doar cu cea din Belarus şi Azerbaidjan şi Bruxelles-ul şi Budapesta au fost nevoite să se aplece asupra unor aspecte considerate anti-democratice.
Legea a fost analizată la Bruxelles, din perspectiva transpunerii în legislaţia ungară a Directivei Televiziunii Fără Frontiere. Nereguli şi "serioase îndoieli" au fost găsite, iar Budapesta a acceptat luni, 7 februarie, să le regleze.
Un pachet de amendamente va sosi în curând la Bruxelles, anunţă Comisia Europeană, ai cărei reprezentanţi au asistat la o întâlnire cu membrii Guvernului ungar. Legea va fi astfel schimbată în câteva săptămâni, speră Comisia Europeană.
Modificările vor face astfel încât legea să fie compatibilă nu doar cu amintita directivă, care priveşte doar televiziunea, ci şi cu Carta Drepturilor Fundamentale, aspect de care Bruxelles-ul nu voia să se preocupe la început.
Intrată în vigoare odată cu preşedinţia ungară a UE, legea presei prevede înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale, unde trebuie să se înscrie toate organele de presă, aici intrând şi simplele bloguri, care sunt şi ele obligate să aducă o "acoperire echilibrată" a informaţiei. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ungaria va modifica legea presei, la cererea europenilor