Născută în Mărişel, Victoria Pleşa vrea ca aceasă zonă să fie cea mai cunoscută din judeţ, poate chiar din Ardeal. Pentru aceasta, femeia crede că foarte importante sunt tradiţiile.
Împreună cu soţul ei, Viorel Pleşa, a mobilizat proprietarii de pensiuni din zonă, dar şi autorităţi locale, să se reunească într-o asociaţie, care să promoveze turismul. Aşa a luat naştere, în 2005, Asociaţia Pelaghia, după numele eroinei locale Pelaghia Roşu, din vremea lui Avram Iancu.
Acum asociaţia are 32 de membri, dintre care 22 sunt proprietari de pensiuni din Mărişel, iar restul sunt din Gilău şi din Cluj. Asociaţia deţine şi 5% din acţiunile Teleschi Leşu-Mărişel, firmă care deţine pârtia de schi din localitate.
Turiştii sunt atraşi de tradiţii
O altă modalitate de stimulare a turismului din zona Mărişel este promovarea meşteşugurilor tradiţionale. Moţii au redescoperit farmecul vechilor şezători, de exemplu, organizate ca pe vremea bunicilor. „Turiştilor, fie ei români sau străini le place să vadă aşa ceva“, spune Victoria Pleşa, co-proprietara pensiunii Popasul Iancului, locul în care se organizează şezătorile. Moţii vin îmbrăcați în portul popular din Munții Apuseni. Femeile vin cu caiere de lână ori de câlți, precum și cu vârtelnițe și cu pânze pentru brodat. Ele aduc şi merinde, adică brânză, slănină, cârnăciori, ceapă roșie sau murături. Nu lipsesc nici lăutarii care încing atmosfera.
O altă tradiţie reînviată şi de dragul turiştilor este colindatul junilor, de Crăciun. Junii de la Mărişel au un dans care seamănă cu cel al căluşarilor. Junii fac deliciul celor care stau la pensiunile din zonă.
Schimb de experienţă cu francezii
Asociaţia Pelaghia este înfrăţită cu Asociaţia Noroc din localitatea franceză La Passe.
„Acolo sunt 180 de asociaţii în zonă. Am văzut cum sunt organizaţi, ne-au arătat filme de promovare a