Trăsura anotimpurilor
Thomire, sculptorul cizelator în aur, artizanul artist care, cu candelabrele sale maiestuoase şi orologiile sculptate, a încântat aristocraţia internaţională, a inventat un stil ce continuă să seducă.
Realizarea unui bronz aurit nu e un lucru uşor. Ore şi ore, în contact cu focul, creatorul respiră vapori letali de mercur. Din mâinile acestor artişti ies capodopere care durează în timp, bronzuri aristocratice. În secolul al XVIII-lea, Franţa a fost regina stilului bronzurilor aurite. Dar tehnica auririi e mult mai veche, fiind adoptată atât de Franţa, cât şi de Italia în perioada Renaşterii, cunoscând apogeul în perioada lui Ludovic al XV-lea. Regele acestor aurari a fost Pierre Gouthière (1740-1806), care a devenit cunoscut şi ca mare bronzier. Pierre Philippe Thomire (1751-1843) a învăţat tehnica de la maestrul său pentru a-şi deschide apoi propriul atelier. Sculptorul Augustin Pajou a obţinut un succes extraordinar în acest domeniu, dedicându-se şi el bronzurilor aurite. Dar cel care s-a afirmat pe plan internaţional a fost Thomire, care a devenit principalul furnizor de monturi în bronz aurit pentru porţelanurile produse în manufacturile Sèvres.
Trăsura purităţii de Pierre Philippe Thomire
Celebru până în zilele noastre a rămas un ornament de masă produs în atelierul său, în ultima parte a secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, care se află la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Splendidă şi o pereche de candelabre atribuită, de asemenea, lui Thomire, desenate în 1810 de Charles Percier, cu o înălţime de 116,5 centimetri. Alţi ebenişti faimoşi, precum Guillaume Benneman (1785-1811), Ferdinand Schwerdfeger (1734-1819), Adam Weisweiler (1744-1820), François-Honoré-Georges Jacob-Desmalter (1770-1841), au realizat candelabre, ornamente de masă, pendule, aplice şi alte lucrări monumentale, precum o pe