Conducerea sindicatului Pro Lex al poliţiştilor şi vameşilor susţine că a depus mai multe sesizări cu privire la neregulile din sistemul vamal, însă, până la această dată, cei vizaţi au avut imunitate totală. Sindicaliştii arată, într-un comunicat referitor la controalele de ieri din vămi: "România nu este pregătită pentru schimbare, presa nu este dispusă să prezinte numele pieselor importante de şah, sistemul de represiune este funcţional şi, pentru siguranţa fizică, nu sfătuim pe nimeni să încerce să completeze tot puzzle-ul. Ceea ce ajunge la populaţie este doar ceea ce rezultă din dispute politice, dar, de cele mai multe ori, cu finalitate doar sub aspectul ascensiunii sau decăderii politice. Prin excepţie, pot fi sacrificaţi < pionii >, rareori < caii > şi niciodată alte piese".
Pro Lex a făcut şi o schemă logică a persoanelor implicate în sistemul piramidal al sumelor provenite din colecta zilnică (n.r. mită) a micului trafic şi a mărfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifară. De asemenea, sume importante de bani sunt plătite sub formă de abonament sau finanţare a campaniilor electorale, mai arată sindicaliştii. Aceste sume sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie către persoane care finanţeaza partidul, prin excepţie, către persoane politice conform negocierii în cadrul partidului.
Astfel, în sistemul piramidal, "pionii" sunt lucrătorii vamali, "caii" - colectorii - şefi de tură, şefi de vamă, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vămi), "nebunul" sau coordonatorul - liderul de sindicat (a se vedea stenograma înregistrării telefonice) şi/sau director ANV, "tura" - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamală, "regina" - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF, "regel