Datoriile restante ale companiilor de stat totalizează echivalentul a 5 la sută din Produsului Intern Brut, facturile neplătite constituind o frână majoră pentru creşterea economică, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, informează Mediafax.
"Prima provocare în ceea ce priveşte creşterea economică o reprezintă arieratele. S-au făcut progrese în eliminearea arieratelor de la bugetul de stat, dar există probleme în arierate locale, arieratele instituţiilor autofinanţate şi ale companiilor de stat. Firmele care au arierate nu au bani de investiţii, la fel ca şi fermele cărora li se datorează bani. Viitor acord va cuprinde criterii de performanţă privind arieratele bugetului de stat şi ţinte indicative pentru arieratele companiilor de stat şi ale bugetelor locale locale", a arătat Franks la conferinţa de prezentare a concluziilor celei de-a şaptea evaluări a acordului stand-by.
Având în vedere nivelul prognozat de autorităţi pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezultă că valoarea arieratelor companiilor de stat se ridică la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).
Oficialul FMI a explicat că va fi realizată o analiză completă a arieratelor şi în lunile următoare se va lucra împreună cu Guvernul la o soluţie "cuprinzătoare".
"Obiectivul noului pachet de politici este de a impulsiona creşterea economică durabilă. De aici şi natura preventivă a împrumutului. Trebuie să eliminăm barierele structurale din calea creşterii economice, stimulând în acelaşi timp investiţiile şi crearea de locuri e de muncă", a mai spus Franks.
Şeful misiunii FMI declarase în luna noiembrie că arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridică la 7 miliarde lei, inclusiv restanţe privind obligaţiile bugetare, în timp ce arieratele pe bugetul consolidat depăşes