Numai la Săpoca se cheltuie lunar 150.000 de lei cu internările celor care nu au ce să mânănce sau chiar nu au unde să stea. Cel mai mare spital de psihiatrie din ţară a ajuns să fie sugrumat de cheltuielile ivite cu cazurile sociale internate în ultimele luni.
Pentru că de cele mai multe ori vârstnicii părăsiţi de rude, oamenii străzii şi alcoolici adunaţi de pe drumuri de poliţişti ajung în saloanele spitalelor, medicii sunt nevoiţi să le acorde şi asistenţă socială. Cu aşa ceva se confruntă tot mai des personalul specializat în tratarea afecţiunilor psihice de la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă de la Săpoca. Aici s-a ajuns să se cheltuie lunar nu mai puţin de 150 de mii de lei pentru hrana şi tratamentul persoanelor fără adăpost.
Oamenii care în unele cazuri sunt culeşi direct de pe stradă ajung să beneficeze de îngrijire prelungită pe banii statului chiar dacă între timp starea lor de sănătate se ameliorează. Aşa se face că din cele 700 de paturi ale spitalului, cel puţin 50 sunt ocupate lunar de persoane care reprezintă cazuri sociale deosebite. Cum nici în stradă nu pot fi retrimişi, se ajunge la cheltuieli exorbitante cu astfel de persoane.
"Cheltuielile pentru un bolnav cronic depăşesc 3000 de lei pe lună şi bugetul ne este afectat şi de cele ale cazurilor sociale", a declarat managerul spitalului, Dumitru Popescu.
"Mulţi nu au un ajutor social sau o pensie. Lipsa banilor şi somajul în creştere a creat aceasta situaţie. După părerea mea, ar trebui înfiinţate nişte cămine de bătrâni pentru că ne confruntăm cu un vid legislativ . De multe ori pacienţii pot pleca pentru că au discernământ, dar nu au bani de hrană sau nu au unde locui", a mai adăugat Dumitru Popescu.
Pentru a mai reduce din cheltuieli , responsabilii spitalului s-au specializat şi în acordarea de consultanţă pacienţilor care sunt