ANAF nu are informaţii despre numărul apartamentelor închiriate în Bucureşti "cu acte în regulă", în timp ce sute de proprietari scot în fiecare zi la închiriat locuinţe pentru care nu încheie niciun fel de contract.
"Aş fi interesat de apartamentul cu două camere din Militari, de la Apusului. Vreau să îl închiriez, dar am nevoie de contract." "Proprietarul nu face contract nici măcar dacă plăteşte chiriaşul impozitul. A mai avut un client care a cerut contract, dar nu a dorit să îi facă. Spune că este prea mare tam-tamul pentru a-l înregistra şi apoi scoate contractul de la Administraţia Financiară."
Dialogul de mai sus a avut loc ieri, sunând întâmplător la o ofertă de pe site-ul anuntul.ro, în care era scos la închiriat un apartament cu două camere din Militari, confort 1, la un preţ de 270 de euro/lună.
Cazul nu este nici pe departe unul singular. "Căutam un apartament cu două camere pentru a-l închiria şi am lăsat datele de contact la cel puţin cinci agenţii imobiliare, care iniţial mi-au trimis câte 3-4 oferte într-un singur mail. Din momentul în care am precizat că voi avea nevoie de contract de închiriere, situaţia s-a schimbat radical şi nu am mai primit niciun mail. Şi în discuţiile cu proprietarii, totul decurgea normal, primeam toate informaţiile despre apartament, despre cheltuielile lunare, dar întrebarea legată de contract reprezenta practic sfârşitul negocierii. Am căutat trei săptămâni şi am dat câteva zeci de telefoane până să găsim un proprietar dispus să înregistreze contractul", spune Alina V., 28 de ani din Capitală.
Pe segmentul mediu, consultanţii apreciază că maximum o treime din locuinţele închiriate au contract înregistrat la autorităţile fiscale. Pentru veniturile din închirierea imobilelor se plăteşte un impozit pe venit de 16%, care poate fi redus la 12% pentru proprietarii cu mai puţin de cinci contracte