Târgoviţteanul este primul dâmboviţean care s-a declarat oficial de naţionalitate geto-dacă şi de credinţă zamolxiană.
Îndrăgostit de istorie, de antichitate. Fascinat de trecutul naţional, mai ales de perioada în care poporul român nu fusese zămislit. Aşa se descrie târgovişteanul Vicenţiu Voiculescu.
Despre primii ani ai vieţii, îşi aminteşte cu emoţie. A petrecut această perioadă între munte şi câmpie, în gospodăriile bunicilor. „Alergam desculţ prin colbul uliţei. Era plăcerea mea. Hălălăiam pe mirişti, prin trifoaie. Îmi plăcea să mă las mângâiat de soare, să simt adierea vântului ce bătea proaspăt dinspre pădure. A fost ceva deosebit”, mărturiseşte Vicenţiu.
Fire visătoare, scrie poezii încă din şcoala generală. Frânturi din gândirea sa de copil. „Le puneam pe câte un colţ de hârtie, atunci când îmi venea inspiraţia. Creeam un text, apoi versificam. Eram un idealist încă de mic. Participam la toate concursurile literare”, spune Voiculescu.
Scrie poezii din şcoala generală
Creaţiile lui Vicenţiu au fost publicate în revista „Cutezătorii”. „Era ceva să-ţi apară numele acolo. Eu unul am fost mândru şi când am fost făcut pionier. M-a mişcat mult evenimentul petrecut printre ruinele Curţii Domneşti de la Târgovişte”, îşi aminteşte Vicenţiu.
În liceu, i s-a conturat şi mai mult pasiunea pentru istorie şi pentru literatură, dar şi aplecarea spre ştiinţele exacte. „Chimia, matematica şi fizica cred că sunt materii esenţiale. Sunt ştiinţele care formează un limbaj universal, cu care se poate comunica în întreg spaţiul”.
Vicenţiu Voiculescu este un împătimit al istoriei precreştine a acestor meleaguri. Crede că esenţa românului este de origine geto-dacă. Vicenţiu Voiculescu ne-a mărturisit că este primul dâmboviţean care, absorbit de cultura geto-dacă, de profunzimea gândirii acelor înţelepţi, de credinţa lor, s-a dec