În România culegerea trufelor nu este o activitate cu multă tradiţie. Chiar şi aşa, în jur de 1000 de oameni cutreieră pădurile în căutarea ciupercilor atât de preţioase
Unele trufe se vând şi cu 100.000 de euro bucata. De regulă, un soi superior costă 3.000 de euro kilogramul. Trufele de calitate inferioară pot fi cumpărate "doar" cu 150 de euro pentru kilogram. Considerate drept delicatesa supremă în Occident, consumul şi culesul trufelor la noi în ţară sunt abia la început. "Primii culegători de trufe au apărut în urmă cu 15 ani, iar de atunci deja s-a format o mică industrie. În prezent sunt aproximativ 1.000 de persoane care se ocupă de asta, în toată ţara. Dar nu există o tradiţie în acest sens. În secolul XIX, în judeţul Harghita, în jurul Ciucului, a fost o încercare de a se căuta trufe, dar slăbuţă. După ce a venit perioada socialistă - comunistă nu s-a mai pus problema. Produsele de lux nu au mai fost agreate. Or, trufa, în mod categoric, este un produs de lux", spune Fekete Oszkar, director al firmei Truffoir SRL. Fekete Oszkar se numără printre primii căutători de trufe din România şi printre cei care oferă consultanţă celor ce vor să se apuce de această treabă. Care nu pare foarte dificilă, dar necesită mult timp. "Trebuie să ai un câine special dresat pentru depistarea trufelor şi să poţi recunoaşte habitatul în care trufa creşte. Trufele trebuie căutate în păduri de foioase, în special stejar. Solul trebuie să fie unul calcaros. Dacă avem aceste condiţii şi un câine bun trebuie cutreierată pădurea de sus în jos, trebuie şi puţin noroc şi o să găseşti şi trufele", explică Fekete Oszkar.
Câine contra porc în vânătoare de trufe
Câinele din rasa Lagoto Romagnolo este prezentat, deseori, drept unicul capabil să depisteze cu succes trufa matură, care valorează atât de mult. Tocmai de aceea un astfel de câine poate fi vândut şi cu 10.000 d