O ironie crudă: săptămâna "armoniei între religii" din Indonezia a debutat în provincia Banten de pe insula Java cu linşajul a trei bărbaţi, membri ai sectei religioase Ahmadiyah. Aceştia făceau parte dintr-un grup de 20 de persoane adunat în casa unuia dintre predicatorii sectei, şi au fost atacaţi cu pietre şi machete de un grup de peste 1000 de persoane care au cerut încetarea activităţii sectei în regiune.
Sectei Ahmadiyah, care are circa 500.000 de membri în Indonezia, i s-a interzis în 2008 printr-un decret guvernamental să îşi propage credinţa, pe motiv că aceasta este eretică; printre altele, membrii sectei îl consideră pe fondatorul acesteia, Mirza Ghulam Ahmad, drept ultimul profet musulman - ceea ce contravine învăţăturilor religioase tradiţionale. Deşi Indonezia este un stat secular, presiunile unor grupări musulmane din parlament au dus la limitarea libertăţii religioase atât pentru creştini cât şi pentru secte musulmane precum Ahmadiyah.
Opinia publică din Indonezia s-a arătat şocată de crimă - nu în ultimul rând din cauza imaginilor filmate la faţa locului de către un amator şi transmise de principalele posturi de televiziune din ţară; acestea arată, printre altele, cum cadavrele a două dintre victime sunt lovite cu pietre, bâte şi drugi de fier de către atacatori, în timp ce un poliţist încearcă fără succes să-i oprească pe aceştia. Purtătorul de cuvânt al sectei a acuzat poliţia de neglijenţă şi incompetenţă, aceasta fiind avertizată cu câteva zile înainte că un asemenea atac ar fi posibil. De asemenea, diverse organizaţii pentru drepturile omului au criticat atitudinea guvernului indonezian, acuzându-l că închide ochii în faţa atacurilor extremiştilor religioşi împotriva minorităţilor. Preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono a ordonat poliţiei o anchetă completă, cerând ca atacatorii "să fie prinşi şi, la nevoie, târâţi în faţa justiţie