Zeci de copii săraci din Iaşi, care nu merg la şcoală, participă la lecţiile în aer liber organizate în cadrul proiectului „Şcoala mobilă”. Sursa: Savaţi Copiii IaşiSursa: Savaţi Copiii IaşiSursa: Savaţi Copiii IaşiSursa: Savaţi Copiii IaşiSursa: Savaţi Copiii IaşiSursa: Savaţi Copiii Iaşi
1 /.
Dacă plouă zdravăn, dealul din dreapta râului Bahlui se transformă într-un burete, în care colcăie noroiul. Copiii înoată prin amestecul de pământ şi apă, le rămân cizmele în urmă, dar ei continuă până la podul care îi „teleportează” într-un alt Iaşi, cu lumină şi canalizare şi şcoli curate. Drumul din „Dallas”, aşa cum au numit localnicii comunitatea din zona Şes Bahlui, unde zeci de familii sărace şi-au aşezat tabăra, îi ţine de cele mai multe ori pe copii în casele mici din carton şi prea depărtate de şcoală. O construcţie primitivă din lut este echivalentul unui palat în „Dallasul” ieşean.
Ziua cu soare în care s-a arătat pentru prima dată pe colină o maşină cu o remorcă plină de culoare, trebuie să fi fost una tare curioasă. Măgăoaia mică, verzuie, şi-a întins pe vreo şapte metri tablele cu figurine şi planşe şi şi-a aşteptat muşteriii ca orice prăvălie, numai că prăvălia asta nu vinde îngheţată, ci face lecţii.
Rulota cu educaţie
„Şcoala mobilă” este de fapt un instrument educaţional făcut special pentru copiii străzii, pentru cei neşcolarizaţi sau cu risc de abandon şcolar, după un model implementat în Belgia şi preluat de Asociaţia „Salvaţi Copiii”, Filiala Iaşi, în 2005. Mai exact, dacă nu poate veni copilul la şcoală, vine şcoala la el.
Maşina cu planşe şi table nu face decât să-i ademenească pe micuţii care se adună ca la circ în jurul ei şi să le facă poftă să meargă la şcoală. „Este important să-i scoatem din mediul lor care de multe ori este unul ostil, cu sărăcie cruntă, în care sunt părtaşi la scene de