Nivelul arieratelor acumulate de companiile publice sunt aproape cât suma încasată de stat, în primele unsprezece luni din 2010, din impozit pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital. Experţii FMI spun că facturile neplătite de stat sunt o frână majoră în calea creşterii economice. Guvernul are şase luni pentru a decide ce privatizează şi ce lichidează.
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a transmis ieri, cu ocazia finalizării ultimei evaluări a acordului stand-by, că în ciuda progreselor făcute de autorităţi datoriile acumulate la nivel local şi cele ale companiilor de stat împiedică redresarea economiei.
Citiţi şi:
FMI: Preţurile la energie şi gaze pentru populaţie nu vor creşte în viitorul apropiat. Liberalizarea preţurilor se va realiza gradual şi diferenţiat
„Numai arieratele companiilor de stat reprezintă 5% din PIB. Aceste facturi neplătite constituie o frână majoră în calea creşterii, pentru că firmele care au arierate nu au bani de investiţii, la fel ca şi firmele cărora li se datorează bani", a atenţionat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.
Datorii în creştere
Comparând cu alte „performanţe" ale economiei în 2010, datoriile companiilor de stat se ridică la 25,5 miliarde de lei, adică aproape cât a încasat statul, în primele unsprezece luni ale anului trecut, din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital. Şeful misiunii FMI declarase în luna noiembrie a anului trecut că datoriile cumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridică la şapte miliarde de lei.
Franks a recunoscut ieri că la un total de 150 de întreprinderi publice Fondul nu a putut face o analiză completă. „Viitorul acord va cuprinde criterii de performanţă privind arieratele bugetului de stat şi ţinte indicative pentru cele ale companiilor publice şi