Alături de Marea Maestră a sportului minţii, Elisabeta Polihroniade, îi învaţă pe elevi să se bată cu regi, regine, nebuni, cai, ture şi pioni. O persoană complexă, cu activităţi şi talente multiple.
Aşa poate fi descris în puţine cuvinte băcăuanul Dan Gabăr. A copilărit în comuna Bereşti Tazlău şi încă de atunci îşi petrecea timpul liber fie în faţa tablei de şah, fie în faţa unui caiet de matematică. Erau cele două mari pasiuni ale sale, la care a renunţat temporar când a plecat la facultate.
„Am ales drumul alunecos al Facultăţii de Transporturi Bucureşti, în defavoarea celeilalte pasiuni, matematica. Am făcut din toate câte puţin şi din acest punct de vedere mă consider un norocos“, spune Dan Gabăr. În anii ’80 a început să cocheteze cu teatrul. A pătruns atunci într-o lume mirifică, care i-a adus cei mai buni prieteni.
A jucat în teatru
„M-am refugiat spre Teatrul Studenţesc «Podul», unde, alături de Claudiu Bleonţ, Stelian Nistor şi alţi dragi colegi, sub bagheta regizorului Cătălin Naum, am navigat pe un drum presărat cu «Egmont» de Goethe, «Aventură japoneză» de Okamura Schiko sau «Ştefan Vodă» de Barbu Ştefănescu Delavrancea“, îşi aminteşte băcăuanul. Nu s-a oprit aici şi a încercat şi muzica. A luat lecţii de canto, dar a renunţat să-şi construiască o carieră în această lume.
După terminarea facultăţii, singura pasiune care l-a acaparat a fost tot şahul. „Fire rebelă, am reuşit să fiu doar un jucător de categoria a I-a, dar am descoperit o lume interesantă a şahiştilor“, a mai spus Gabăr. Viaţa lui s-a schimbat în urmă cu patru ani când a întâlnit-o pe Elisabeta Polihroniade.
Şah pentru 10.000 de elevi
„Atunci a luat naştere un proiect curajos «Turneul Regilor» care, la primele două ediţii, a reunit legende ale şahului mondial din anii ’70-’80. Am reuşit să aducem în ţară primi