Cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a PDL-istului Dan Păsat a fost respinsă astăzi de deputaţi, din cele 167 de voturi câte erau necesare, întrunind doar 116. Împotriva solicitării au votat 34 de parlamentari ai puterii, în condiţiile în care opoziţia a boicotat votul. Sursa: Agerpres
Chiar dacă toţi deputaţii puterii aflaţi în sala s-ar fi exprimat în favoarea cererii procurorilor, solicitarea DNA nu ar fi trecut de plen. Şi asta pentru că din cei 179 de deputaţi ai PDL, UDMR, independenţilor şi minorităţilor au absentat nu mai puţin de 22.
"Pentru că mă ştiu nevinovat, solicit DNA să-mi trimită dosarul în instanţă.
Eu pot fi trimis în judecată şi judecat ... Imunitatea parlamentară nu înseamnă că nu pot fi judecat într-o instanţă din România şi condamnat sau achitat. Este vorba exclusiv de arestare preventivă", a comentat Păsat votul dat de deputaţi.
Opoziţia s-a abţinut la vot
Pentru a nu fi acuzaţi că ei au decis ca Păsat să nu fie arestat, parlamentarii PSD, PNL şi PC s-au abţinut de la vot.
Astfel, deputaţii opoziţiei s-au aflat în sala de plen, dar au introdus bilele în urnă. Tactica a fost folosită de PDL, UDMR şi independenţi la două din moţiunile de cenzură de anul trecut. "Vrem să asigurăm prezenţa, dar nu vrem să intrăm în acest război al DNA cu PDL", a explicat deputatul PSD Florin Iordache.
"Ca să nu mai aveţi pe cine să daţi vina, participăm la plen, dar vom sta în sală şi nu vom vota. Vă lăsăm pe dvs. să vă asumaţi decizia, aşa cum spuneţi că veţi face, şi să votaţi pentru încuviinţarea arestării", a spus viceliderul PNL Eugen Nicolăescu în plen.
Strategia parlamentarilor opoziţiei de a se abţine face ca cererea DNA de a-l aresta pe Păsat să cadă în responsabilitatea partidelor puterii. Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a susţinut, ieri, că grupul PDL a votat întotdeauna în favoare