Anumite alimente, precum preparatele bogate în Omega 3 sau cele bogate în vitamina C, reduc riscul bolilor de inimă, potrivit specialistului britanic Nell Nelson. Experţii susţin că, pentru a preveni apariţia bolilor de inimă, organismul are nevoie de grăsimi "bune". Astfel, nucile, seminţele, alune, dar nu cele prăjite, uleiul de măsline, avocado, somonul, macroul şi heringul sunt alimentele care conţin grăsimi "bune". Mai mult, acest tip de grăsimi nu distrug terminaţiilor nervoase şi scad tensiunea arterială.
Fructele şi legumele bogate nu numai în vitamina C ajută la o mai bună circulaţie a sângelui. În acelaşi timp, vitamina E are şi ea un rol benefic pentru a diminua riscul bolilor de inimă, pentru că limitează producerea de colesterol, controlează eliminarea apei din organism, întăreşte şi protejează inima şi arterele împotriva instalării aterosclerozei. De asemenea, vitamina îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi scade riscul instalării ischemiilor cardiace. Din păcate, această vitamină nu poate fi produsă de organism, iar specialiştii în nutriţie recomandă consumul zilnic de alune, sau de nuci. În România doza recomandată este de 20-30 mg. Medicii spun că persoanele care au o dietă hipocalorică, care consumă alcool, fumează, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să apeleze la un supliment nutritiv de vitamina E.
Aceasta se mai găseşte în germeni de grâu, soia, ulei de măsline sau de floarea-soarelui, ouă, ficat de orice fel şi legume cu frunze verzi.
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual se înregistrează 17 milioane de decese provocate de afecţiunile cardiovasculare.
Specialiştii estimează că în următorii zece ani numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. România se află în primele 4 locuri î