Cele mai căutate unităţi locative au două camere şi un preţ de strigare de 65.000 de euro. Cumpărătorii vin din ce în ce mai des la vizionări de locuinţe, ceea ce arată o creştere a apetitului pentru achiziţionarea de case. Vânzările se perfectează însă greu.
Costin Mihalea, din Bucureşti, a scos la vânzare apartamentul său de trei camere situat în cartierul Drumul Taberei în noiembrie 2010. Preţul cerut: 65.000 de euro. După aproape trei luni, a reuşit să-l vândă. Suma obţinută: 56.000 de euro.
Vezi aici care sunt cele mai căutate cartiere din marile oraşe
„Dacă vrei să vinzi, trebuie să laşi la preţ", spune Mihalea. Aşadar,pentru bucureştean nu a fost o afacere tocmai bună, însă el avea nevoie urgentă de bani. Veştile bune vin din altă parte, şi anume din interesul manifestat de cumpărătorii potenţiali. În medie, apartamentul lui Mihalea a fost văzut de cinci ori pe zi de clienţi diferiţi.
Proprietari optimişti
Bucureşteanul a remarcat că toţi clienţii care i-au călcat pragul au avut ceva în comun: studierea în amănunt a caracteristicilor apartamentului. Cu alte cuvinte, „au căutat nod în papură", spune proprietarul.
Bineînţeles, totul face parte din strategia de negociere. Şi dacă Mihalea a fost nevoit să vândă, nu acelaşi lucru se poate spune despre majoritatea proprietarilor de apartamente. Optimismul proprietarilor, alimentat de o creştere a interesului potenţialilor cumpărători comparativ cu decembrie anul trecut, a dus în ianuarie la creşterea cu până la 2,5% a preţului apartamentelor de vânzare din principalele 7 oraşe din România, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.
În ciuda acestor cifre, valoarea indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro pe metru pătrat util, cu doi euro mai puţin decât în decembrie 2010. Procentual însă, s