Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 1,5 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, la un randament mediu de 6,73% pe an, iar valoarea subscrierilor a depăşit 4 miliarde lei, în condiţiile în care piaţa se aşteaptă la dobânzi mai mici. Subscrierile din partea băncilor comerciale pentru cumpărarea titlurilor de stat emise de Ministerul Finanţelor s-au ridicat la 4,13 miliarde de lei, cea mai mare valoare înregistrată în acest an într-o singură licitaţie.
La licitaţia precedentă pentru astfel de titluri, care a avut loc pe 17 ianuarie, Trezoreria a vândut certificate în valoare de 2,54 miliarde lei, cu mult peste programul anunţat, de 1 miliard de lei. La acea dată, valoarea subscrierilor a fost tot una ridicată, de 3,9 miliarde de lei. Potrivit dealerilor, interesul mare al băncilor poate fi explicat prin faptul că aşteptările pieţei sunt ca dobânzile să scadă pe măsură ce inflaţia se va tempera, iar pe piaţa monetară băncile practică dobânzi mai mici, de 5,72 - 6,47%.
De la începutul anului, Finanţele au împrumutat prin intermediul vânzării de titluri de stat 9,7 miliarde de lei, în condiţiile în care în luna februarie a împrumutat deja 2,8 miliarde de lei.
Pentru februarie, Ministerul Finanţelor Publice a programat şase licitaţii prin care intenţionează să vândă obligaţiuni şi certificate de trezorerie de 5,4 miliarde lei. Suma este cu 22% mai redusă decât împrumuturile din ianuarie, de 6,92 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 1,5 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, la un randament mediu de 6,73% pe an, iar valoarea subscrierilor a depăşit 4 miliarde lei, în condiţiile în care piaţa se aşteaptă la dobânzi mai mici. Subscrierile din partea băncilor comerciale pentru cumpărarea titlurilor de stat emise de Ministerul Finanţe