Problemele suscitate de validarea membrilor CSM s-au constituit, în decembrie, în două categorii distincte. Pe de o parte, trei dintre membrii CSM - Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea - candidau pentru un al doilea mandat în cadrul CSM, ceea ce a făcut ca grupul parlamentrar al PDL să ceară discutarea şi validarea lor în mod distinct în raport cu celelalte nume aflate pe lista candidaţilor. Cererea nu a întrunit însă aprobarea unei majorităţi de natură să impună aceste propuneri.
O a doua categorie extrem de contestată a fost a candidaţilor la CSM din partea societăţii civile, care fuseseră anterior aleşi de Senat, mai precis pe 15 decembrie. Rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, şi Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania, au fost atunci desemnaţi drept reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, decizie care a tranşat o polemică aprinsă legată de cele două persoane, amândouă cu probleme de natură etică şi nu numai.
Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu - cu un traseu parlamentar sinuos, care l-a purtat într-o vreme şi în barca actualului Partid Democrat Liberal, unde a găsit sprijin, după cum s-a văzut la votul hotărâtor al partidului de guvernământ - este o fostă aspirantă la fotoliul de ministru al Justiţiei şi, în acelaşi timp, notar public fără examen: practica a devenit, se pare, curentă printre parlamentari, atât ai opoziţiei, cât şi ai puterii, ea introducând în pachetul de avantaje ale funcţiei de parlamentar accesul necuvenit - ca să nu spunem ilegal - la atât de bănoasa meserie de notar. Familia Dumitrescu a beneficiat în cazul de faţă de afinităţile certe cu anumiţi membri ai partidului de guvernământ, în pofida protestelor venite din partea societăţii civile - atâta cât mai există în formula vocală şi activă. @N_