Bărbatul a reuşit să organizeze cursuri pentru trei meserii pentru care nu exista prevăzut un cadru legal: băieş, nămolar şi organizator de conferinţe.
Tiberiu Foriş a înfiinţat, mai întâi, o Şcoală de Formare Managerială în Turism, care a mers atât de bine încât a deschis zece puncte de lucru în toate regiunile turistice.
În paralel, s-a implicat şi într-o serie de proiecte, axate în principal pe finanţări nerambursabile. În urmă cu trei ani, s-a decis să se implice în pregătirea profesională a celor care lucrează în turismul balnear.
„Am avut nişte discuţii cu patronatul, care era nemulţumit de calitatea serviciilor şi de piaţa formării de meserii. Atunci am zis să îi pregătim noi teoretic, iar patronatul să se ocupe de partea practică", spune Tiberiu Foriş.
Proiectul la care lucrează este foarte amplu şi constă în consilierea şi orientarea profesională a 4.000 de angajaţi şi calificarea a 2.000 angajaţi în 13 meserii necesare în turismul balnear.
Printre meseriile pentru care s-a luptat să obţină un cadrul legal şi autorizaţie de a susţine cursuri pentru ele sunt cele de băieş, nămolar şi organizator de conferinţe.
„Erau în nomenclatorul de meserii, dar exista un cadrul legal prevăzut pentru ele. Am reuşit să organizăm, pentru prima dată, cursuri pentru aceste meserii, care sunt necesare în turismul balnear.
Vrem să ridicăm gradul de calificare a angajaţilor, pentru a putea atrage turiştii români şi străini. Serviciile sunt slabe, la ora actuală, fiindcă după 1990 mulţi au plecat în Grecia, Spania sau Italia şi s-a produs o ruptură între generaţii", mai spune braşoveanul.
Tiberiu Foriş are însă speranţă că odată cu pregătirea angajaţilor şi turismul balnear va fi de calitate, mai ales că, spune el, în ultimul an s-a investit mult în acest domeniu, în staţiunile de la Sovata, Ocna Sibiului, Govora, Olăneşti, Călimăneş