Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti si director executiv al Societatii Romane de Economie, afirma, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, ca FMI, prin noul acord, ne trateaza ca pe o tara bananiera.
- Fondul transmite comunitatii internationale ca nu suntem "in aceeasi oala" cu Polonia, care primeste un alt tip de acord, mai avantajos, o linie de credit.
- Acest fapt indeparteaza subit si pe ultimii investitori "pacaliti de o imagine idilica", pe care "ne chinuim sa o promovam" cu cheltuieli si eforturi importante.
DailyBusiness.ro: In ce masura ajuta Romania noul acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI)?
Cristian Paun: Orice ajutor de acest tip are un puternic hazard moral inclus. In fapt, ajutorul de la FMI a fost destinat accelerarii reformelor in Romania si nu a creat decat mai mult deficit, mai multa inflatie si mai putina reforma. Cheltuielile bugetare au crescut in 2010 si 2009 fata de 2008. In plus, adauga si dobanda pe care trebuie sa o platim la totalul cheltuielilor bugetare, agravand si mai mult deficitul public.
DB: Acest acord este o centura de siguranta sau are sansele sa devina un nou colac de salvare?
CP: Romania mimeaza reformele structurale adevarate (privatizare, diminuarea fiscalitatii, cresterea ponderii sectorului privat in PIB si in economie). Cum perspectivele in acest sens (reforme structurale mai mari) sunt foarte reduse (mai ales ca se apropie si un an electoral), exista toate sansele sa risipim si acei bani mascand totul sub asa zisele "proiecte ale statului" transferate spre pensii si salarii ramase, chipurile, neacoperite. Toate "ajutoarele" de la FMI au creat de-a lungul timpului probleme si nu au condus in nici un caz la echilibre macroeconomice care s-ar fi obtinut (cu costuri mult mai mici) natural, pe piata fara o astfel