Banca Naţională a României a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%, în timp ce ţinta de inflaţie pentru 2011 a rămas de 3% plus/minus un punct procentual. Presiunile inflaţioniste venite din zona pieţelor de mărfuri vor fi temperate doar de menţinerea la niveluri scăzute ale costurilor muncii, în condiţiile în care BNR apreciază că există riscurile apariţiei unor noi şocuri din partea preţurilor administrate şi a politicilor fiscale.
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat ieri, la prezentarea raportului privind inflaţia, că ratarea ţintei băncii centrale în 2010 s-a datorat în primul rând majorării TVA şi aşteptărilor inflaţioniste induse de această modificare a politicii fiscale. Pentru anul în curs, şi ca urmare a efectului de bază, procesul de dezinflaţie ar urma să se reia. "Curba dezinflaţiei are o caracteristică evidentă, formată din două reduceri masive. Prima va fi în acest trimestru, cu precădere în luna ianuarie. În următoarele zile se va observa acest lucru, când INS va publica datele, probabil că inflaţia anuală va scădea sub 7%. Urmează câteva luni de cvasi stagnare, deoarece în anul precedent inflaţia până în vară a fost relativ scăzută şi apoi o reducere mult mai importantă în trimestrul al treilea, în timpul lunilor de vară, cu intrarea inflaţiei anuale în intervalul de variaţie şi menţinerea în acest interval întreg anul 2012", a spus Isărescu.
BNR şi-a întocmit proiecţiile unor ipoteze externe care includ un preţ mediu al petrolului de 93,4 USD/baril în 2011 şi 97,5 USD/baril în 2012, o creştere economică în zona euro de 1,5% în acest an şi 1,4% anul viitor şi o inflaţie în zona euro de 1,6% în 2011 şi 2,1% în 2012. Presiunile exogene rămân din zona scumpirii carburanţilor, dar şi a materiilor prime alimentare. În ceea ce priveşte cotaţia petrol