Viktor Orban, un premier în luptă cu presa ungară
Guvernul de la Budapesta a acceptat, la presiunile Comisiei Europene, să modifice foarte contestata lege a presei. Ministrul ungar al Comunicaţiilor, Zoltan Kovacs, a declarat că guvernul a acceptat să lucreze la text, pentru a face legea "mai clară". Noul text va fi trimis ulterior Comisiei Europene.
"Am convenit să lucram pe unele texte, care pot face legea mai exactă, mai precisă", a spus Kovacs.
Executivul UE a identificat trei mari probleme în legea presei din Ungaria, intrată în vigoare pe 1 ianuarie, scrie BBC în ediţia electronică. În primul rând, legea contravine normelor UE deoarece impune relatarea echilibrată a evenimentelor nu numai televiziunilor, ci şi blogurilor. În al doilea rând, prevederile legii privind "ţara de origine" pot duce la penalizarea companiilor mass media străine pentru nerespectarea legii. Nu în ultimul rând, obligativitatea impusă tuturor publicaţiilor de a se supune noii autorităţi mass-media din Ungaria, învestită cu puteri excesive, poate limita libertatea de expresie.
Confruntat cu proteste de stradă şi cu critici din partea cancelariilor europene, guvernul condus de Viktor Orban şi-a apărat poziţia, susţinând că legea presei este inspirată exclusiv din legile similare ale mai multor state UE. Dacă Budapesta va fi forţată să facă modificari pe text, atunci, susţinea guvernul, aceeaşi obligaţie ar trebui impusă şi celorlalte state.
Noua lege a presei, intrată în vigoare pe 1 ianuarie, instituie o Autoritate naţională a mass-media, formată exclusiv din persoane numite, pentru un mandat de nouă ani, de partidul de guvernământ, care poate aplica amenzi de până la 730.000 de euro posturilor de televiziune, dacă acestea publică informaţii care ameninţă "interesul public, ordinea publică şi moralitatea", dar şi "informaţii parţiale" sau "neechilibrate politic". L