Arieratele (datorii nerecuperate) au creat mult mai multe neplaceri intreprinderilor mici si mijlocii decat impozitul minim, deoarece atunci cand o companie nu-si incaseaza facturile pentru serviciile prestate este greu sa-si continue afacerile, a declarat miercuri Lucian Anghel (foto), economistul sef al BCR.
Acesta a mentionat ca la nivelul sistemului bancar creditele neperformante inregistrate in sectorul IMM sunt de 4 ori mai mari decat cele de la nivelul companiilor mari.
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), a mentionat ca pana la finele lui aprilie Romania va trebui sa intocmeasca un plan concret de reducere a arieratelor in urmatoarele 24 luni.
Totodata, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a spus ca in prezent exista o propunere de realizare a unui registru oficial al arieratelor, pe baza caruia bancile sa poata acorda mai usor finantari pentru acoperirarea acestor datorii.
Insa, a pus Parvan, acest registru nu este creat deoarece de multe ori nu se stie cum au fost facute cheltuielile statului iar unele dintre lucrarile publice este posibil sa fi fost angajate fara sa fi existat finantare.
Potrivit lui Anghel, atunci cand economia performeaza, IMM-urile inregistreaza ritmuri de crestere peste medie, dar intr-o situatie de criza acestea sunt mult mai puternic lovite decat companiile mari. Arieratele (datorii nerecuperate) au creat mult mai multe neplaceri intreprinderilor mici si mijlocii decat impozitul minim, deoarece atunci cand o companie nu-si incaseaza facturile pentru serviciile prestate este greu sa-si continue afacerile, a declarat miercuri Lucian Anghel (foto), economistul sef al BCR.
Acesta a mentionat ca la nivelul sistemului bancar creditele neperformante inregistrate in sectorul IMM sunt de 4 or