Femeile care iau anticoncepţionale "după ureche" prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a suferi infarcte şi accidente cerebro vasculare, susţin medicii
Anticoncepţionalele luate "după ureche", fără recomandarea unui medic, duc la dereglarea nivelului hormonal din sânge, atenţionează ginecologii. Ei menţionează şi alte efecte negative precum creşterea în greutate sau pilozitatea excesivă.
"Anticoncepţionalele se dau în urma unor analize de sânge. În plus, medicul specialist va face anamneza pacientei, adică istoricul familial al afecţiunilor, pentru a nu declanşa apariţia anumitor boli", spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Studiile de specialitate au demonstrat faptul că femeile care iau pilule contraceptive, fără a apela la un medic specialist, prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a suferi infarcte şi accidente cerebro-vasculare.
De asemenea, incidenţa cancerelor de col uterin, de sân, ficat sau ovarian este de 6 ori mai mare la femeile care au luat acest tip de pastile fără recomandare medicală, pe când la fumătoarele care au folosit anticoncepţionale riscul este de 22 de ori mai mare, indiferent dacă sunt sau nu luate la recomandarea medicului. Potrivit ginecologilor, efectele negative ale anticoncepţionalelor sunt mai agresive odată cu înaintarea în vârstă, crescând de la 35 de ani în sus.
Pilula de a doua zi favorizează apariţia chisturilor ovariane
Potrivit unor studii recente, femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani sunt tot mai tentate să folosească "pilula de a doua zi", respectiv contracepţia de urgenţă, drept metodă uzuală pentru a se feri de o sarcină nedorită. Astfel, un studiu britanic, efectuat pe un eşantion de 3.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, arată că o femeie din 50 a folosit de cel puţin t