Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a înregistrat o scădere substanţială a numărului certificatelor medicale, după schimbarea legislaţiei. “Poliţia Concediilor” i-a băgat în sperieţi pe doctori, care eliberează cu mai multă băgare de seamă documentele de… stat acasă. În 2010, s-au tratat la domiciliu 35.000 de bolnavi, faţă de 45.000, în 2009.
Intrarea în vigoare în luna mai 2010 a OUG 36, prin care se instituie controlul la domiciliul pacienţilor aflaţi în concediu medical şi se aplică amenzi de până la 10.000 de lei medicilor prescriptori, a însemnat în Dâmboviţa reducerea cu 10.095 a numărului de certificate medicale, faţă de anul 2009.
Noua statistică evidenţiază clar că au existat abuzuri în acest domeniu. „E bine că s-a înfiinţat «Poliţia Concediilor», că le mai taie avântul celor care se obişnuiseră să păcălească statul. Eu am o vecină care mergea la muncă sezonieră în străinătate, la cules de căpşuni, de prune, de spanac. De fiecare dată, îşi băga medical la serviciu. Nici nu făcea secret din treaba asta. Parcă era ceva normal să procedezi aşa”, spune Eduard, un târgoviştean de 43 de ani.
Medicii s-au aliniat din mers noilor prevederi legislative şi au devenit mult mai atenţi când vine vorba de prescrierea concediilor. Dacă inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate constată nereguli legat de acordarea medicalelor, doctorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Medicii nu mai eliberează certificat pentru orice fleac
„Controalele le efectuăm în principal la sesizarea plătitorilor de indemnizaţii, adică angajatorii. Verificăm dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă. La Casa Dâmboviţa am avut doar câteva solicitări în acest sens, iar bolnavii au fost găsiţi acasă”, afirmă ec. Georgeta Zaharia, director-manager general al CJAS Dâmboviţa.
De preciza