Persoanele cu dizabilităţi luptă în continuare atât cu handicapul pe care îl au cât şi cu prejudecăţile oamenilor.
Persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu o serie de handicapuri create de societate.
Drepturile fundamentale le sunt încălcate, nu prin modul în care sunt formulate şi stipulate în legislaţie ci prin imposibilitatea de a avea acces la ele, Iar pe lângă toate acestea cel mai greu le este să îşi găsească un loc de muncă.
Fundaţia Motivation încearcă să vină în întâmpinarea nevoii de integrare profesională pentru a limita unul dintre cele mai dramatice efecte ale dizabilităţii, şi anume izolarea.
Anul trecut prin intermediul fundaţiei au reuşit să-şi găseacsă un loc de muncă un număr destul de mic, şi asta datorită reticenţei faţă de persoanele cu dizabilităţi care este în continuare creştere.
“Anul trecut am reuşit să integrăm pe piaţa muncii un număr de şase pesoane cu dizabilităţi. Ei au fost angajaţi în domenii precum confecţii, manipulanţi depozite, construcţii, dar şi ca muncitori necalificaţi” ne-a spus Ana-Maria Lolea coordonator Centrul Regional Mehedinţi.
Statul oferă facilităţi pentru integrarea unor astfel de persoane în câmpul muncii, dar cu toate acestea nu există nici un angajator care să fi specificat că ar dori să angajeze şi persoane cu dizabilităţi.
Ca atare de cele mai multe ori aceste persoane constituie un grup defavorizat, marginalizat şi nu de puţine ori supus discriminării.
Dacă o persoanele cu handicap reuşesc să se integreze pe piaţa muncii aceştia devin angajaţi loiali, susţin specialiştii.
”În general, odată ce şi-au găsit un loc de muncă, ţin de el, pentru că ştiu că nu au şanse foarte multe. De asemenea astfel de personae sunt mult mai devotate. În speranţa că vom reuşi să-I integrăm pe piaţa muncii noi colaborăm cu angajatorii interesaţi de personal cu dizabilităţi, cu to