După reuniunea de marţi, de la Varşovia, a liderilor statelor din „Triunghiul de la Weimar“, din care fac parte Franţa, Germania şi Polonia, preşedintele polonez, Bronislav Komorowski, a anunţat că l-a convins pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, să participe la următoarele summituri ale acestei iniţiative.
Nikolas Sarkozy şi Angela Merkel au fost încântaţi de perspectivă. Această invitaţie este primul semn concret de îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Varşovia, scrie analistul rus, Andrei Fediaşin, citat de Ria Novosti.
Pentru a aprecia la adevărata sa valoare importanţa acestui gest, trebuie spus că cei douăzeci de ani de existenţă a „Triunghiului de la Weimar" au fost marcaţi de multe dezamăgiri. Până acum, Varşovia, Berlinul şi Parisul nu au reuşit să creeze o alianţă durabilă, care să poată deveni motorul unei Europe extinse, scrie „Gazeta Wyborcza".
Eşecurile din trecut sunt datorate în primul rând ambiţiilor politice excesive ale Poloniei, şi în al doilea rând viziunii pe termen scurt şi lipsei de interes din partea liderilor germani şi francezi, care ne-au considerat multă vreme ca rude sărace, subliniază publicaţia poloneză.
„Triunghiul" nu a funcţionat când Europa de Vest şi Rusia s-au înţeles asupra construcţiei gazoductului Nord Stream, ocolind Polonia, în 2005. Nu a avut efectul unificator scontat nici în timpul conflictului dintre Georgia şi Rusia, în 2008.