Românii vor plăti până la 600 lei pe an în plus pentru consultaţii, dar medicii se bizuie în continuare pe "banul în plic", pentru că salariile lor nu vor creşte considerabil.
Românii vor plăti în plus pentru serviciile medicale de care vor avea parte în sistemul public de sănătate: 5 lei la fiecare vizită la medicul de familie, 10 lei la specialist şi 100 de lei pentru şapte zile de spitalizare. Membrii Comisiei pentru Sănătate din Senat au dat, marţi, aviz favorabil proiectului de lege prin care se va institui coplata, iar până la sfârşitul anului normele vor fi aprobate.
Măsura nu îi mulţumeşte însă nici pe pacienţi, şi nici pe medici. „Vom plăti o dată pentru asigurările sociale de sănătate, a doua oară coplata şi în cele din urmă pentru tradiţionala şpagă la medic", crede Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. La rândul lor, doctorii spun că vor fi copleşiţi de birocraţie, iar salariile nu le vor creşte semnificativ.
Totuşi, cum ne vom socoti banii pe care îi dăm de acum încolo la medic, care va fi impactul asupra stării de sănătate a populaţiei, ce schimbări va aduce această măsură în sistem şi care sunt categoriile scutite de la coplată?.
600 lei în plus pe an
Potrivit proiectului remis de Executiv, un asigurat va plăti suplimentar până la 600 lei pe an. „După depăşirea acestei sume, serviciile medicale vor fi acordate fără plată", se arată în proiect. Vor fi scutiţi de taxă copiii cu vârsta până la 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, până la începerea anului universitar, studenţii, dacă nu au venituri, şi pensionarii cu venituri mai mici de 700 lei pe lună.
Potrivit lui Tudor Udriştoiu, membru în Comisa de Sănătate a Senatului, vor rezulta circa 300 milioane lei în plus la buget.
Un alt rol pe care îl va avea coplata este să pregătească piaţa pentru asigurările de sănătate priv