URME. O tentativa de suicid lasa urme adanci asupra psihicului celui care si-a dorit sa moara protectie. Ofera-i copilului tau dragostea si siguranta de care are nevoie Incearca sa remarci daca sunt schimbari in mediile in care interactioneaza, la scoala sau in relatia cu prietenii.
Verifica-i rezultatele la invatatura si stai de vorba cu profesorii sa vezi daca se plang ca nu se poate concentra, nu este atent la cursuri, este absent sau neimplicat.
Fii atent daca face in mod frecvent afirmatii care arata o stima de sine scazuta, daca spune ca viitorul nu exista pentru el.
Numarul tinerilor care isi pun capat zilelor este in continua crestere. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pe segmentul de varsta 15-35 de ani, sinuciderea se situeaza pe locul al doilea dupa accidentele rutiere. La 40.000 de tentative, specialistii estimeaza ca o mie dintre acestea merg pana la capat. Nici Romania nu sta prea bine la acest capitol, inregistrand 12-13 sinucideri in randul copiilor si tinerilor la suta de mii de locuitori. Specialistii CANCAN te ajuta sa intelegi mai bine suferinta si cauzele la varste fragede ce duc la dorinta mortii.
tristete. Starea constanta de depresie poate duce la gesturi dramaticeCercetatorii au aratat ca suicidul in randul copiilor si adolescentilor imbraca diverse forme, iar unul dintre factorii declansatori este informatia despre viata si realitate pe care o primesc de la parinti. Asadar, ca parinte, esti responsabil de educatia pe care i-o oferi copilului si, in consecinta, de deciziile pe care le ia acesta. Este important sa stii ca luptele emotionale sunt cele mai periculoase pentru mezinul familiei. Tu esti primul model pentru copilul care abia face primii pasi in viata. In lipsa unei atmosfere placute in camin, cuvintele tale si ale celorlalti membri ai familiei pot deveni sageti otravitoare.