Viitorii poliţişti consideră că evenimentele petrecute la graniţele din ţară ar trebui să fie un semnal de alarmă. Sute de tineri se pregătesc să devină frontierişti la Oradea, cu gândul la siguranţa pe care le-o poate oferi un loc de muncă la stat.
Într-o ţară în care oportunităţile în carieră nu sunt direct proporţionale cu studiile şi cu competenţele, tinerii care studiază acum la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră de la Oradea spun că au văzut în această meserie un job sigur. „M-am gândit că este un loc de muncă stabil. Nimic din ce s-a întâmplat în aceste zile nu-mi schimbă planurile de viitor”, a spus Alexandra Roşca, în vârstă de 21 de ani, din Arad.
Tinerii condamnă, de pe băncile şcolii, acţiunile colegilor lor din vămile din ţară. „Nu cred că avem o vină în tot ce se întâmplă. A fost decizia şi alegerea colegilor mei. Fiecare răspunde pentru faptele lui. Sper că aceste evenimente să tragă un semnal de alarmă celor de la guvernare, să facă ceva pentru a nu se repeta situaţia”, a spus Alexandru Dodan, în vârstă de 25 de ani, din Galaţi. Înainte să vină la Oradea pentru a deveni poliţist de frontieră, Alexandru a încercat şi altceva. „Am fost plecat din ţară, dar am ajuns la concluzia că acasă e cel mai bine”, a adăugat elevul.
Vor salarii mai mari
„Când am venit aici m-am gândit în primul rând la statutul pe care îl avem. Locul sigur de muncă a cântărit mult, pentru că este foarte greu să-ţi găseşti un job. Am încercat înainte în alte domenii. Din păcate, nu contează cât eşti de capabil”, a spus Liana Ghile, în vârstă de 22 de ani, din Zalău. Tânăra susţine că s-a ajuns la situaţia din vămi cel mai probabil din cauza salariilor mici. „Nu este singurul domeniu care are o imagine proastă. Programul de lucru obositor nu este recompensat cu salarii pe măsură”, a spus Liana.
Tinerii care au al