Armata americană a dat publicităţii noua strategie militară naţională, document reprezentativ şi pentru politica externă, strategie pe care Washingtonul o va promova în următorii ani.
În primul rând, Pentagonul şi mai exact Statul Major General - veritabilul autor al documentului - afirmă că Statele Unite trebuie să rămână în Irak şi în Afganistan până la victoria totală. Se evocă inclusiv instalarea de baze militare permanente în Afganistan, aspect confirmat şi de preşedintele afgan, Hamid Karzai.
Alt aspect evocat de document : continuarea angajării în Pakistanul occidental, în zonele tribale de la frontiera cu Afganistanul, pentru combaterea extremiştilor islamici. Documentul afirmă însă că Statele Unite trebuie să ţină seama de emergenţa Chinei şi să aprofundeze cooperarea militară cu Beijingul.
Trebuie lărgit orizonul angajamentului militar american în lume, iar forţa militară trebuie combinată cu alţi factori de putere, se mai afirmă în document, pasaj citat de amiralul Mike Mullen, şeful Statului General al armatei americane, pe blogul său.
În concepţia armatei americane, lărgirea orizontului înseamnă că SUA trebuie să-şi întindă influenţa în toate regiunile globului, acolo unde au cât de cât un interes, iar aceasta prin încheierea sau consolidarea parteneriatelor regionale sau strategice bilaterale.
Este vorba aici de construirea unor "platforme pentru răspândirea influenţei americane", aspect care face parte din strategia de pace a armatei americane, asistenţa pentru armatele altor state şi furnizarea unor sisteme şi armamente "made in USA", care ameliorează accesul militarilor americani în diverse zone ale lumii, în caz de necesitate şi le măreşte influenţa.
Ambiţia este de a-i obişnui pe militarii altor ţări cu sistemele americane şi cu doctrina americană, pentru a "americaniza" un domeniu esenţial şi a face astfe