Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi trecută din subordinea Ministerului Finanţelor în coordonarea directă a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc potrivit Mediafax.
El a solicitat, în şedinţa de guvern, ca procedurile aferente acestui transfer să fie finalizate rapid.
Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice îndeplineşte rolul de coordonator naţional al asistenţei în relaţia cu UE. În calitate de coordonator naţional al asistenţei nerambursabile acordate de Uniunea Europeană, ACIS are atribuţii şi responsabilităţi atât în ceea ce priveşte asistenţa financiară de pre-aderare, cât şi în ceea ce priveşte coordonarea gestionării fondurilor structurale şi de coeziune.
Ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, în luna noiembrie, relevă că Guvernul se angajează să acorde prioritate cofinanţării proiectelor UE atunci când lansează noi investiţii, să prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel încât să fie susţinute în principal acele investiţii pentru care pot fi asigurate fonduri şi să evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.
Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, în scrisoarea convenită cu FMI este prevăzută trecerea Unităţii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finanţelor în subordinea directă a primului-ministru, concomitent cu întărirea autorităţii acestei structuri pentru a lua "măsurile necesare" în ministere în vederea accelerării absorbţiei fondurilor UE.
Viitorul acord al României cu Uniunea Europeană va include ţinte privind atragerea fondurilor europene, a declarat, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, precizând că acestea nu vor reprezenta şi ţinte în