Declaraţia europarlamentarului a fost depusă în contextul unei dezbateri a PE referitoare la recunoaşterea de către UE a genocidului împotriva romilor, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Europarlamentarul notează în declaraţia sa că „romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din UE la ora actuală, dar şi cea mai oprimată de-a lungul timpului."
Sute de mii de romi au fost ucişi şi persecutaţi în timpul conflagraţiei citate, dar numai unele state ale UE au recunoscut că exterminarea romilor a fost un genocid, afirmă Elena Băsescu în nota respectivă.
Ea a reamintit parlamentarilor europeni că „pentru a cinsti memoria victimelor şi în semn de profund respect pentru supravieţuitorii romi ai Holocaustului, preşedintele României a recunoscut, în 2007, atrocităţile suferite de romi şi a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios" clasa a III-a celor trei romi care au supravieţuit genocidului."
Totodată, nota Elena Băsescu, „tragedia Holocaustului este de acum parte a memoriei noastre colective. Salut cu această ocazie una dintre priorităţile Preşedinţiei Ungariei şi anume Strategia de integrare a romilor. Cea mai bună comemorare este cea orientată către viitor. În fiecare stat membru trebuie să analizăm secolele de istorie din care fac parte romii şi să consolidăm această iniţiativă pentru romi astăzi. Ei sunt cetăţeni liberi, egali europeni. Ar trebui, de asemenea, să creăm precondiţiile necesare liberei circulaţii a romilor, fără ca aceştia să fie din nou expulzaţi. Avem nevoie de o comunitate care să fie perfect integrată în societatea contemporană."
Renate Weber a luat cuvântul, în cadrul aceleiaşi dezbateri
Europarlamentarul PNL a intervenit în scurta dezbatere pe tema recunoaşterii genocidului împotriva romilor, exprimând poziţia Alianţei Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa.
„ ‚Samudaripen' este cuvântu