Oraşul de sub Tâmpa a primit titulatura pentru implicarea în proiectele de protecţia mediului. Braşovul a surclasat oraşe ca Timişoara, Cluj, Brăila, Slobozia, Alexandria, Deva, Sfântu Gheorghe, Zalău şi Sectorul 2 al Capitalei şi a adunat cel mai mare punctaj.
Premiul a fost acordat pentru faptul că politicile şi programele de dezvoltare locală din ultimii trei ani clasează problematica dezvoltării durabile din prisma protecţiei şi sănătăţii mediului înconjurător, iar implicarea comunităţii reprezintă un obiectiv strategic.
„Este principalul motiv pentru care campaniile de educare şi conştientizare iniţiate de autorităţile locale şi dedicate locuitorilor oraşului Braşov cu privire la protejarea mediului şi conservarea naturii au fost în permanenţă sprijninite de cetăţenii săi, de societăţile comerciale sau ONG-uri şi au fost apreciate la nivel european. Premiul oferit de organizatori constă în oferirea dreptului de utilizare a titlului de «Capitala Verde a României» pe tot parcursul anului 2011, montarea în oraş a unor elemente de signalistică care vor evidenţia distincţia obţinută, precum şi promovarea la nivel naţional a titlului câştigat", se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor.
Promovare naţională
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, la gala de decernare a premiilor, că proiectul a avut susţinerea ministerului încă din momentul lansării. „Această competiţie are rolul de a arăta că ne pasă de mediu şi că suntem activi în acest sens. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru. În ceea ce ne priveşte, chiar dacă a fost un an de criză, am reuşit să alocăm şi să utilizăm de două ori mai mulţi bani pentru investiţii de mediu. Avem multe programe la Administraţia Fondului pentru Mediu care vin