Înclinaţiile sale artistice nu l-au împiedicat niciodată să lupte cu hotărâre pentru drepturile sindicaliştilor sălăjeni. Spune că, dimpotrivă, activitatea teatrală desfăşurată în tinereţe îl ajută acum în multe situaţii.
Ocupaţia sa principală a fost mereu lupta sindicală. Din 1990 a avut responsabilităţi sindicale la Întreprinderea de Ţevi (actualmente Silcotub), iar din 1993 activează la Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Cartel Alfa, conducând-o.
Frustrare şi furie
„Să militezi pentru respectarea drepturilor oamenilor îţi dă un sentiment de mulţumire, chiar dacă au fost multe piedici şi sunt în continuare, atât din partea puterii, cât şi din partea unor patronate. Astăzi, din păcare, în loc să îmbunătăţim legislaţia socială printr-un dialog corect cu patronatele, suntem în situaţia de a lupta cu guvernul, care vrea să «flexibilizeze» Codul Muncii şi celelalte legi cu caracter social, într-un mod abuziv. Sigur că aceste lucruri îmi provoacă frustrare şi furie de multe ori, însă consider că este o ocupaţie nobilă”, spune Pompiliu Ceaca.
„Energiile trebuie canalizate“
Liderul de sindicat îşi explică sentimentele de frustrare care apar în unele situaţii prin faptul că cetăţenii şi, în special, membrii de sindicat, nu sunt conştienţi cât de importantă este prezenţa lor în stradă şi la greve. „În promovarea drepturilor salariaţilor, de multe ori sunt necesare acţiuni de acest gen. Din păcate, puterea încă reuşeşte prin minciună şi promisiuni să-i manipuleze pe oameni , dându-le sentimentul că prezenţa lor în stradă sau la greve nu va duce la rezolvarea problemelor pe care le au“, explică liderul de sindicat.
Pompiliu Ceaca crede că pe viitor ar trebui ca militanţii sindicali să-şi canalizeze energiile pentru elaborarea unor strategii care să îmbunătăţească substanţial comunicarea dintre conducerea sindicală şi membrii