Lista cu unitățile de învățământ pe care se va pune lacătul a fost deja înaintată la Minister. Decizia ar trebui să intre în vigoare din toamnă, odată cu debutul anului școlar viitor. În urma acestei hotărâri, sute de copii vor fi puși pe drumuri.
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bacău nu a mai așteptat directive de la Ministerul Educației și a început din timp să facă o radiografie a învățământului băcăuan.
Scopul era de a identifica școlile cu puțini copii, lipsite de dotare materială și care se pot închide fără prea mari consecințe. În urma analizei, 28 de unități școlare au fost trecute pe lista neagră. „Toate sunt la nivel de propunere. După ce voi avea răspunsul de la Minister o să pot spune despre ce școli este vorba. Cert este că în toate cazurile am primit avizul comunității locale și nu am nimic fără știrea lor", explică Florin Lazăr, inspectorul general al IȘJ Bacău.
Au fost propuse pentru desființare 17 școli cu clase I - IV, 10 grădinițe și o școală cu clasele I - VIII, din 16 localități din județ. Cea mai mare lovitură s-a dat la învățământul primar, dar inspectorul general afirmă că decizia este justificată. „Am vrut să scăpăm de învățământul simultan pentru că nu este benefic pentru elevi. Erau săli de curs unde clasa I stătea în prima bancă și clasa a II-a în a banca a doua. Nu așa se face școală. Eu cred că pentru ei va fi mult mai bine să învețe într-o școală normală, cu dotarea necesară", a mai spus Lazăr.
Primarii sunt de acord
Edilii comunelor vizate să rămână fără unități de învățământ nu se opun proiectului demarat de Inspectorat. „La noi se vor închide două școli. Cea din Capăta și din Păltinata. În fiecare învățau cel mult zece copii. Acum o să-i mutăm la alte școli, care sunt mai noi și o să-i transportăm cu microbuzul. Distanța nu este foarte mare, în jur de 1,5 kilometri", ne-a declarat Vasile Pașcu, prima