„Şpaga din vămi, filmată din pereţi” (Adevărul). „O parte din banii strânşi din şpăgi era folosită pentru cumpărarea de funcţii şi protecţie politică” (România Liberă). „Un poliţist de frontieră din patru este cercetat pentru corupţie” (Gândul). „Cine l-a salvat pe deputatul Păsat de procurori?” (România Liberă). „România este gata de încă doi ani de terapie FMI” (Ziarul Financiar).
Începem cu Evenimentul Zilei. „Cum funcţionează justiţia în România. Mult show la televizor, nici o condamnare în 5 ani. Marile dosare în care au fost acuzaţi vameşi nu şi-au găsit finalitatea deşi ofensiva procurorilor asupra frontierelor a început de ani buni”.
„Şpaga din vămi, filmată din pereţi”, anunţă Adevărul. „Aparatura audio-video a fost montată astă-vară, când vămile au fost renovate la standarde Schengen”.
„O parte din banii strânşi din şpăgi era folosită pentru cumpărarea de funcţii şi protecţie politică”, notează România Liberă care titrează: „A dat 400.000 de euro ca să ajungă şef de Vamă. Ce profit a scos? Operaţiunile anticorupţie desfăşurate ieri în vămile din vestul ţării scot la iveală sumele uriaşe strânse din spăgile plătite de traficanţi”.
Gândul reţine că „un poliţist de frontieră din patru este cercetat pentru corupţie”. Ziarul face traseul banilor negri în vămi. „Un sistem piramidal de colectare a şpăgilor din vămi, asemănător unei table de şah, unde toate piesele - de la pion la rege - îşi au un rol bine determinat. Ce partid politic e regina şi cine e regele? Un om care adună banii cu găleata ar umbla mai cu fereală, dar vameşii nu: exhibiţionismul lor nu poate avea altă explicaţie decât sentimentul că nu li se poate întâmpla nimic, că au spatele asigurat, că dacă ei cad vor provoca o reacţie în lanţ”, notează Florin Negruțiu în editorialul Gândul, şi continuă caustic: „Întotdeauna când avem o problemă de nerezolvat apelăm la soluţ