Începută în 2006, seria operaţiunilor anticorupţie îndreptate împotriva vameşilor români a consemnat încercări timide de a pune capăt fenomenului, dar şi acţiuni spectaculoase, cu ofiţeri acoperiţi şi aparatură de interceptare montată în birourile suspecţilor. Gândul vă prezintă harta corupţiei din vămile româneşti, aşa cum a fost conturată prin dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.
Ploieşti
În 2006, 13 vameşi din Ploieşti au fost aduşi la sediul DNA, pentru audieri. Au fost arestaţi, iar procesul durează de patru ani.
Otopeni
Una dintre primele operaţiuni anticorupţie declanşate de DNA la Vamă a fost în 2006, când 18 vameşi, toată tura de dimineaţă, au fost acuzaţi că au luat 8.000 de şpăgi. Procesul lor este încă pe rol.
Petea
În martie 2008, un vameş de la Biroul Vamal Petea a fost trimis în judecată de DNA, după ce a încercat să ofere mită anchetatorilor. Vameşul i-a promis procurorului de caz suma de 15.000 de euro, pentru ca acesta să nu îl trimită în judecată.
Albiţa
În 2008, fostul Şef al vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, şi interlopii Vasile Rodideal, Radu Bogdan Ionuţ şi Nicu Cercel au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat care introducea ilegal ţigări în ţară. Valoarea estimată a prejudiciului cauzat bugetului de stat era de aproximativ un milion de euro.
Moldova Veche
În decembrie 2008, Gheorghe Milutin, şeful vămii din portul Moldova Veche şi adjunctul său, Gheorghe Tismănaru, au fost trimişi în judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă. Vameşii i-ar fi ajutat pe contrabandişti să facă trafic cu ţigările din duty-free-uri.
Bechet
În octombrie 2008, procurorii craioveni au început urmărirea penală împotriva a şase vameşi din Vama Bec