Efervescența de pe piața internațională a aurului dă semne de încheiere în acest an, ceea ce înseamnă că trendul de apreciere a cotației metalului prețios se apropie de sfârșit.
Se spune că atunci când absolut toată lumea aude de un anumit instrument de investiție și tot mai multe companii îl promovează este timpul să vinzi respectivul produs (dacă îl ai). Deoarece cotația respectivului se va apropia de maxime, iar cei care îl dețin vor începe să vândă. Implicit, cotația se va deprecia, iar cei care îl achiziționează vor avea de pierdut. Într-un fel sau altul, o situație de acest gen o întâlnim la aur, însă nu de acum, ci de un an sau doi. Băncile comerciale de la noi au început, din 2009, să vândă aur sub formă de lingouri sau monede, iar analiștii au tot anunțat oportunitățile oferite de metalul prețios. Cu toate acestea, prețul aurului a continuat să crească.
Evident, acum se pune (din nou) întrebarea: va mai crește cotația aurului sau și-a atins punctul de vârf? Foarte greu de răspuns când întreabă o persoană cu interes real de investiție. Ne putem însă uita la felul cum a evoluat piața anul trecut, istorie care ne dă posibilitatea unei prognoze și pentru acest an.
Aprecieri masive pentru paladiu
Datele ne arată că aurul nu a fost metalul prețios cu cea mai mare creștere anul trecut. În timp ce uncia de aur a urcat cu aproape 30%, conform raportului Gold Investment Digest pe 2010 întocmit de World Gold Council, cea de argint s-a apreciat cu 80%, iar cea de paladiu cu aproape 97%. De asemenea, dintre metalele mai puțin prețioase, dar importante pentru industrie, cuprul a urcat cu 32,6%, iar aluminiul cu 61,2%. Principalii investitori care au profitat de aceste creșteri au fost tot cei instituționali, care au căutat investiții de refugiu și anul trecut.
Criza euro, problemele datoriilor suverane din Europa, șomajul și injecțiile de