Maria Cîndea a înregistrat caşul, făcut după reţetă proprie, ca şi produs tradiţional. Participă la diferite târguri pentru a face cunoscut balmoşul înturnat şi clătitele subţiri în pânză groasă de brânză.
Profil
Născută la: 28 iulie 1960, sat Loman, judeţul Alba
Studii: Facultatea de Contabilitate şi Turism, Universitatea Spiru Haret
Familie: căsătorită, 2 copii
Maria Cîndea face cunoscute bucatele tradiţionale de pe Valea Sebeşului. Născută în satul Loman, din comuna Săsciori, a pus bazele unei mici ferme unde procezează laptele pentru a prepara unul din produsele tradiţionale specifice judeţului Alba: caşul Loman.
„După căsătorie am preluat centrul de prelucrare al laptelui, administrat înainte de 1990 de socrii. Noi am continuat activitatea şi am fost printre primele firme înfiinţate în zonă. Mai mult, m-am calificat în domeniu urmând un curs de preparator brânzeturi“, a povestit Maria Cîndea.
A accesat fonduri europene
Maria Cîndea a fost prima din zonă Săsciori care a accesat fonduri europene pentru a-şi dezvolta mica afacere. În anul 1996 a obţinut o finanţare de aproximativ 4.000 de euro prin fonduri PHARE.
„Cu banii respectivi am dotat cu utilajele necesare secţia de procesare a laptelui, iar astfel am putut schimba produsul finit. De la brânză telemea am trecut la prepararea unui caş aparte“, a povestit femeia.
Caşul Loman este vândut la târgurile de produse tradiţionale.
„Caşul Loman“ a fost atestat ca şi produs tradiţional în anul 2008. Este un produs făcut din lapte de vacă, iar Maria susţine că în prepararea lui nu se foloseşte niciun compus chimic. „Avem o capacitate de producţie de 50-60 de kilograme pe zi, dar nu lucrăm la capacitate maximă. Caşul este atestat de Direcţia Sanitară Veterinară Alba, avem analizele făcute la zi“, a spus Maria Cîndea.
Cu a