Cu toate că, potrivit rezultatelor de la Bac, ştiu să mânuiască bine computerul, elevii români nu au habar cum să se protejeze pe internet. Sursa: REUTERS
Rezultatele la proba de competenţe digitale din cadrul examenului de bacalaureat arată că peste 70% dintre elevii români mânuiesc computerul cu uşurinţa cu care părinţii lor băteau mingea pe maidan. Din păcate însă, a doua natură a copiilor internauţi este că habar nu au cum să blocheze e-mailurile periculoase pe care le primesc şi, tot mai mulţi, nu văd nicio problemă în a-şi posta pe internet date personale precum numărul de telefon şi adresa, potrivit unui studiu realizat în cadrul programului "Sigur.info".
Toate aceste scăpări îi determină pe copiii care îşi fac sute de prieteni printr-un simplu "accept" să devină, de multe ori, victime ale unor abuzuri. Iar potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 2009 existau 750.000 de pedofili pe internet, lucru ce ar trebui să-i facă pe cei mici mai prudenţi şi pe părinţi mult mai atenţi.
Cu ochii pe internauţi
Potrivit raportului EU Kids publicat la sfârşitul anului trecut, a crescut foarte mult numărul utilizatorilor privaţi, adică tot mai mulţi copii au un calculator pe care fie îl folosesc în familie, fie l-au aşezat în propria cameră. "Dacă în 2004 un alt studiu arăta că majoritatea copiilor mergeau la Internet cafe-uri, lucru mai periculos, acum este îmbucurător că există tot mai mulţi, aproximativ 70%, care au acasă un computer", a spus Irina Velicu, una dintre coordonatoarele studiului realizat în 25 de ţări europene, printre care şi România.
Îngrijorător este însă faptul că, de cele mai multe ori, părinţii nu au nici cea mai mică idee despre ce fac copiii lor pe internet. "Există eterna provocare prin care părinţii spun că puştii lor ştiu să utilizeze mai bine calculatorul decât ei. Partea proastă e că