Interconectarea reţelelor electrice ale Moldovei cu cele europene este tărăgănată din lipsă de finanţe. Situaţia se poate schimba radical în acest an, dacă guvernanţii vor exploata conjunctura externă favorabilă.
Interconectarea cu sistemul energetic al UE este una din obligaţiile pe care Moldova şi le-a asumat odată cu aderarea la Comunitatea Energetică. Ion Muntean, expert la IDIS „Viitorul", susţine că este necesar să fie revizuită Strategia energetică a ţării.
„Aceasta prevede realizarea mai multor proiecte, dar din fonduri internaţionale. Banii nu au venit, astfel că totul a rămas doar pe hârtie", spune Ion Muntean. Potrivit expertului, pentru asigurarea securităţii energetice este necesar accesul la alte surse de gaz, iar acest lucru depinde de posibilitatea de conectare la reţeaua de transportare a gazelor a României.
„Este important ca reţeaua de gazoducte din Moldova să fie interconectată cu reţeaua din România printr-o altă interconexiune decât traseul de tranzit spre Balcani al Gazprom", afirmă Ion Muntean. Acesta mai spune că, un astfel de rol ar putea avea gazoductul Ungheni-Iaşi, care ar putea fi construit în 2012, în condiţiile în care UE a aprobat fonduri de circa 12 milioane de euro din necesarul de 20 milioane.
PROIECTE DE ALTERNATIVĂ
În raportul „Cum am folosit fereastra de oportunitate?", Centrul Român de Politici Europene (CRPE) constată că proiectul, iniţiat încă în anul 1996, are acum şansa de a fi realizat, datorită fondurilor europene. Experţii de la CRPE consideră că un gazoduct cu circulaţie în ambele sensuri ar fi o alternativă în asigurarea cu gaze a Moldovei, chiar dacă proiectul ridică semne de întrebare în privinţa eficienţei comerciale.
Şi iniţiativele de interconectare a sistemelor energetice din Moldova şi România sunt în întârziere, ca urmare a unor implicaţii politice şi lipsei de bani, susţin exp