Daniela Bangălă are, împreună cu familia, o fermă ecologică unde produce specialităţi din brânză şi preparate din carne, după reţete străvechi.
Brânză cu busuioc, ardei, chimen şi boia, urdă cu mărar, pătrunjel şi mentă, brânză de burduf în coajă de brad, pastramă de oaie şi cârnaţi afumaţi sunt doar câteva dintre preparatele în care Daniela Bangălă este expertă. La interval de maximum două săptămâni, împreună cu soţul, femeia vine la târgurile producătorilor tradiţionali de la Ploieşti cu bunătăţile trudite în creierii munţilor. Nici nu îşi deschide bine rulota că ploieştenii fac coadă la specialităţile gustoase şi extrem de arătoase.
Perioadele de târguri sunt printre cele mai liniştite din viaţa femeii. Acasă, la Fundata, la o altitudine de 1.480 de metri, trăieşte şi munceşte din greu de când se ştie. O trudă desfăşurată în aerul rece şi rarefiat al munţilor, într-un continuu coborât-urcat cu oile şi îngrijirea lor. „Am fost cel mai mic copil al familiei şi, în mod tradiţional, eşti obligat să duci mai departe gospodăria părinţilor. La noi nu creşte decât iarba, pe care o facem fân, aşa că oile şi laptele pe care îl produc sunt singura noastră sursă de existenţă", povesteşte Daniela Bangălă.
Împreună cu soţul şi-a deschis de câţiva ani o fermă ecologică, a angajat câţiva oameni şi a transformat reţetele familiei în produse înregistrate. „În urmă cu 3-4 ani a fost cea mai bună perioadă pentru micii producători agricoli, fenomenul era abia la început, iar oamenii au început să redescopere gustul cărnii şi al brânzei preparate tradiţional. Din păcate, dacă nu apuci să-ţi înregistrezi la timp o reţetă, şi chiar dacă faci acest lucru, comercianţii îţi fură ideea. Nu există o protecţie reală în acest domeniu", povesteşte Daniela Bangălă.
Planuri de viitor
Criza s-a resimţit din plin în comerţul familiei şi au fost nevoiţi să închidă tempora