Şeful delegaţiei FMI în România aşteaptă ca Executivul de la Bucureşti să se implice în deblocarea conturilor reglementatorului Bursei, pentru ca instituţia să redevină funcţională. Finanţatorii externi recunosc posibilitatea ca bugetul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, reglementatorul pieţei de capital, să fie depăşit de suma necesară despăgubirilor.
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a negat - într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul" - că ar fi cerut Guvernului să-i despăgubească pe deponenţii la FNI din bugetul de stat. Oficialul a recunoscut însă că a cerut găsirea unei soluţii, în condiţiile în care CNVM nu poate face nicio plată.
Tot Franks a precizat că vor mai trece câteva luni - din momentul ieşirii statistice din recesiune - până când românii vor simţi o îmbunătăţire reală a vieţii lor. Franks ne-a mai spus ce arată primele semne din 2011, cu privire la evoluţia PIB, şi care trebuie să fie comportamentul statului în relaţia cu companiile publice, atunci când cere „donaţii".
„Adevărul": Oficiali ai statului au declarat presei că aţi indicat Guvernului să-i despăgubească pe cei care au pierdut bani la Fondul Naţional de Investiţii (FNI) din bugetul de stat. Ce v-a motivat să faceţi această cerere?
Jeffrey Franks: Eu nu am făcut această cerere. Informaţia nu este corectă.
Nu este corectă? Problema e că oficiali guvernamentali au transmis acest lucru presei.
Ei bine, cunosc problema cu FNI. Dificultatea, din punctul nostru de vedere, este că ei (n.n. păgubiţii FNI) au blocat conturile CNVM. Nu poţi să ai o piaţă de capital funcţională dacă nu ai un reglementator. Aşa că îngrijorarea noastră nu este legată de deponenţii la FNI, ci de a ne asigura că piaţa are un reglementator funcţional. Asta este provocarea majoră pentru noi şi vrem ca Guvernul să găsească o soluţie la a